pühapäev, 27. september 2009

MIS JUHTUB KUI TARBIDA TOITAINEID LIIGA PALJU VÕI LIIGA VÄHE?

Toidurasvade kestev üle- või alatarbimine viib mitmete haiguste kujunemisele. Neist tuntumad on rasvumine, ketoatsidoos, lipiidide transpordi häirumine veres jne.
Liigne rasvade tarbimine põhjustab rasvumist ja ülekaalulisust. See omakorda suurendab kõrge vererõhu, suhkruhaiguse, südame- ja veresoonkonna haiguste ja jäikade ning ummistunud arterite tekkimise ohtu.
Rasvade vähesuse korral võib pidurduda kogu organismi areng ja langeda organismi vastupanuvõime viirustele. Meie kliimatingimustes kaasneb rasvade alatarbimisega üldine energia defitsiit.

Süsivesikute liigtarbimine põhjustab nagu igasugune liialdamine mitmeid tervisehäireid. Neist olulisemad on rasvumine, risk haigestuda teist tüüpi suhkrutõppe, südame- ja veresoonkonna haiguste riski suurenemine, hambakaaries.
Kestev süsivesikute alatarbimine on tervisele kahjulik. Süsivesikute vähese tarbimise tõttu tekib organismis ketoos – ainevahetusseisund, kus keha hakkab energia saamiseks põletama enda rasvu. Kehakaal langeb küll kiiresti, kuid ketoos võib neerudele väga halvasti mõjuda.

Valkude või mõne aminohappe defitsiidi korral toidus lastel pidurdub kasv ning täiskasvanutel väheneb lihasmass, väheneb ka vastupanuvõime nakkushaigustele. Eriti tõuseb vastuvõtlikkus respiratoorsete ja seedetrakti haiguste suhtes. Valguvaese toidu puhul aeglustub vereloome. Ilmneda võivad häired kesknärvisüsteemi talitluses.

Lastel aeglustub psühhomotoorne ja intellektuaalne areng. Valkude liigtarbimise korral esinevad häired antikehade moodustamises, tekib organismi resistentsuse langus nakkushaiguste suhtes. Samuti mõjutab valkude liigsus neerude eritusfunktsioone, mille tagajärjel ainevahetuse lõppproduktid erituvad organismist puudulikult. Tõuseb ka allergiliste haiguste esinemissagedus.Kõrge valgusisalduse puhul toidus täheldatakse kaltsiumi peetust organismis, mis põhjustab lapse luustiku ülemäärast mineraliseerumist.

Paariline: Maarja Lubi

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar